Koeman och Louis van Gaal

Det är ganska kul med Southampton där Ronald Koeman är manager och Manchester United där Louis van Gaal är manager. Vi har båda Holländare som är ikoner i Holland, och där den ena har varit lite storebror över den andra. Louis van Gaal har ju också varit chef över José Mourhino. Det är sådana här grejer som gör att det är extra intressant att spela på fotboll för pengar enligt mig.

Koeman och LVG i Ajax

Ronald Koeman var tränare i Ajax under 2004 samtidigt som Louis van Gaal var teknisk direktör. Vad händer där egentligen? Jo LVG och Koeman rök ihop och det slutade med att LVG lämnade in sin avskedsansökan.

Koeman och LVG i AZ Alkmaar

Louis van Gaal hade mycket stor framgång i Holland i två omgångar. Han vann Holländska ligan med AZ Alkmaar under sin tid där och byggde därmed på sitt imponerande facit som manager. Bayern München knöt därefter till sig Louis van Gaal och ligamästarna AZ Alkmaar behövde en ny tränare. In kom Ronaldo Koeman. Koeman hade dock en mycket sämre tid än LVG och fick kicken efter att ha förlorat sju av de första 16 matcherna i ligan. Det kunde mästarna inte tolerera.

Koeman och LVG i Premier League

Nu har vi alltså Ronald Koeman i Southampton. Och hittills har han gjort fullständig succé. Det var väldigt få som trodde att Koeman skulle ha någon vidare framgång i England. För det första så har han inget superfacit som tränare även fast han var en stor spelare. Han kommer inte i närheten av Louis van Gaals meritlista i alla fall. Men samtidigt har Louis van Gaal inte haft den bästa starten i Manchester United. Han spenderade extrema summor inför sin debutsäsong i Premier League när han tog in Di Maria, Daley Blind, Radamel Falcao, Ander Herrera med flera. Men fortfarande så ser det inte särskilt övertygande ut. Missar man Champions League till Southampton? Det vore helt sjukt men det kan mycket väl hända.